Ο ΒΥΘΟΣ ΤΟΥ ΟΦΘΑΛΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Υπάρχει μια σειρά συστηματικών παθήσεων όπου τα οφθαλμολογικά συμπτώματα μπορεί να αποτελούν την πρώτη εκδήλωση της νόσου ή των υποτροπών της.

ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΤΑΜΑΤΑ

 

Τα μοναδικά ορατά αγγεία του σώματός μας είναι αυτά του οφθαλμού. Με την ειδική εξέταση της βυθοσκόπησης έχουμε τη δυνατότητα να αναγνωρίσουμε την παθολογία του τοιχώματος των αγγείων και τα αποτελέσματα αυτής. Κάπως έτσι μία οφθαλμολογική εξέταση οδηγεί σε περαιτέρω διερεύνηση και πρώιμη διάγνωση για μια σειρά από συστηματικές ασθένειες όπως τα αγγειακά νοσήματα, η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία, η αρτηριοσκλήρυνση, καθώς και αυτοάνοσες παθήσεις όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης Λύκος, το σύνδρομο Sjogren  η πολλαπλή σκλήρυνση. Επίσης αποφράξεις αγγείων, έμβολα, παράπλευρη κυκλοφορία και ενδοαμφιβληστροειδικές αιμορραγίες, χρήζουν παραπομπή για περαιτέρω διερεύνηση.

 

Λιγότερα συχνές αλλοιώσεις στο βυθό μπορεί να οδηγήσουν σε διάγνωση αιματολογικών νοσημάτων όπως λευχαιμίες και θρομβοπενίες. Κατά τον έλεγχο του βυθού μπορεί να διαπιστωθούν διαταραχές του οπτικού νεύρου, αποχρωματισμός, οίδημα, κάτι που χρήζει εκτίμησης από νευρολόγο για αποκλεισμό ενδοκράνιας πίεσης ή όγκων εγκεφάλου.

 

Παθήσεις όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας που μπορεί να εκδηλωθεί με διπλωπία ή μειωμένη οπτική οξύτητα. Τα οφθαλμολογικά συμπτώματα αποτελούν την πρώτη εκδήλωση.

 

Σημαντική κρίνεται η προληπτική οφθαλμολογική εξέταση του βυθού για να έχουμε υγεία στον οργανισμό μας.